‘Wie een goed plan heeft, mag bij ons aankloppen’ Den Haag Centraal 10-5-2018

 
Den Haag Centraal 18-5-2018– Klik op de foto voor een PDF van het artikel –
NIEUWE BROEDPLAATS VOOR EXPERIMENTEEL THEATER
door Eric Korsten

David Geysen en Carl Beukman begonnen in 2015 naast hun werk bij De Appel (inmiddels ter ziele) het theatergezelschap Label Dégradé. Hun nieuwste initiatief, Bureau Dégradé, gaat niet toevallig van start in de voormalige Appelloods.

Bureau Dégradé opent met ‘DNALYSATNAF’
Bureau Dégradé is de naam van een nieuwe broedplaats voor experimenteel theater. Op vrijdag 1 juni gaat het officieel van start met de kunstmanifestatie ‘DNALYSATNAF’. De jonge kunstinstelling neemt hiermee definitief haar intrek in de voormalige Appelloods aan de Laan van Poot.
De initiatiefnemers, theatermakers David Geysen en Carl Beukman, zijn ook de oprichters van theatergezelschap Label Dégradé, dat de voorbije jaren al enkele voorstellingen uitbracht. Het tweetal was eerder actief bij Toneelgroep De Appel. Vorig jaar september kreeg Dégradé 10.000 euro ‘waarderingssubsidie’ van wethouder Wijsmuller (HSP, cultuur) voor het optuigen van de loods. Deze ruimte, momenteel deels ook in gebruik bij theaterschool Rabarber, moet volgens beide oprichters uitgroeien tot een presentatieplek voor en door kunstenaars en anderen die er kunstzinnige ‘verkenningen’ willen doen.
Jaarlijks moet dat uitmonden in ongeveer drie ‘multidisciplinaire’ presentaties. “Het is de bedoeling om uiteenlopende makers hier te laten experimenteren, een eerste schets te laten maken. Dat kunnen theatermakers zijn, maar net zo goed wetenschappers of mensen uit deze buurt. Wie een goed plan heeft, mag bij ons aankloppen.” Daarnaast is Bureau Dégradé de vaste plek voor de try-outs van de voorstellingen van theatergroep Label Dégradé.

Doop
Bureau Dégradé houdt zijn ruimte ten doop met de kunstmanifestatie DNALYSATNAF, ‘een mengsel van voorstellingen, manifestaties, muzikale acts, exposities en debat’. Op de open dagen op zaterdag 2 en zondag 3 juni kan iedereen langskomen om kennis te maken. Er zijn exposities en presentaties van buurtbewoners, en ‘Ted Talks’ met als sprekers onder anderen Boris van der Ham, Ingrid Rollema Renate van der Zee en David Middendorp. Zij hebben het over begrippen als dromen, fantasie en verbeelding. Beeldend kunstenaars Mattia Papp, Teun Wolters en Joris Albeda maken in het openingsweekeinde de 24 uurs-performance ‘Diptiek van het Geloof’. Geysen: “Dat is de eerste schets die wij ontwikkelen. Wij verbinden verschillende kunstenaars met elkaar tot een multidisciplinaire podiumkunst.”
Later in de maand is er dan onder meer de ‘theatertriptiek van de macht’, een marathon met de eerder uitgebrachte Label Dégradé-voorstellingen ‘Motel Detroit’ (over de VS), ‘Polonium 210’ (over Rusland) en ‘België’ (over Europa) op een rij. Drie voorstellingen over een kantelende (wereld)orde, de langzame degradatie van drie grootmachten. “De drie voorstellingen worden beide avonden achter elkaar gespeeld.” Ook deze triptiek wordt voorzien van een begeleidend programma. Als gasten treden historicus en Europa-kenner Thomas von der Dunk, Amerika-watcher Willem post en Rusland-kenner Pieter Waterdrinker aan. “Na dit drieluik over politieke wereldmachten gaan we ons de komende jaren richten op voorstellingen, beter gezegd: extreem beeldend geluidstheater, eentje rond de kunststroming Bauhaus, een andere rond de Amerikaanse zangeres en popicoon Janis Joplin, en daarna gaan we Dante Alighieri’s ‘La Divinia Comedia’ op de planken brengen.”

Opgetuigd
Momenteel wordt het voorste deel van de loods flink onder handen genomen. Voorin is een kantoorruimte gemaakt en in de voormalige repetitieruimte is een vaste tussenwand verrezen . “Die ruimte wordt nog mooi opgetuigd met een bar en theatervoorzieningen.”
Dégradé ontstond in 2015 toen Geysen en Beukman samen iets theatraals naast hun werk voor Toneelgroep De Appel wilden doen. Sinds vorig jaar zijn ze in touw om de Appelloods in te lijven. Vanaf deze lente gaat dat dus definitief gebeuren. Voorlopig is het toekomstbestendig maken hun grootste zorg. “Dit is nog maar een begin. De komende jaren moeten we ons verder ontwikkelen.” Nu dienen ze nog per project een subsidieaanvraag te doen, straks moet dat eenvoudiger. “We doen nu veel papierwerk. Daarom hopen we in 2020 op meerjarige subsidie door opgenomen te worden in het Kunstenplan van Den Haag.”

Bureau Dégradé, kunstmanifestatie ‘DNALYSATNAF’, grand opening op vrijdag 1 juni 20.00 uur (uitverkocht), open huis op zaterdag 2 en zondag 3 juni (12.00-17.00 uur, gratis), Laan van Poot 97. 

Spread the love