Sylvia & Ted

 

SYLVIA en TED, foto Vincent Mentzel Foto: Vincent Mentzel

Klik hiernaast op persreacties voor persreacties en op publieksreacties voor publieksreacties!

  • Spel: Beaudil Elzenga en David Geysen
  • Geluidsontwerp: Carl Beukman
  • Lichtontwerp: Jorg Schellekens
   Toneelbeeld: Vasilis Apostolatos
   Kleding: Chiron Floris
   Tekst: David Geysen
   Spel coaching: Willibrord Keesen
   Film: Mischa Lind
   Techniek: Robert Schmidt

“ik heb hem zelf besteld
deze keurige houten kist
vierkant als een stoel en te zwaar haast om te tillen een doodkist voor een dwerg zou ik zeggen
of een vierkante baby
als er niet zo’n geraas uit klonk”
‘the arrival of the bee box’ uit Ariel, Sylvia Plath

Sylvia Plath en Ted Hughes hadden een stormachtige relatie en worden gezien als de meest toonaangevende dichters van hun generatie.
Plath (1932 – 1963) leed gedurende haar korte volwassen leven aan een ernstige vorm van depressie. Uiteindelijk pleegde ze op 30 jarige leeftijd zelfmoord door haar hoofd in de oven te leggen. Ze liet alles achter: haar werk, haar droom, haar geliefde Ted, hun kinderen Frieda en Nicholas, maar ook zichzelf: voor altijd.
Hughes (1930 – 1998) brak door met de bundel ‘Havik in de regen’ en werd jaren na de dood van zijn vrouw en ook zijn tweede vrouw en kind (identieke zelfmoord) benoemd tot Poet Laureate: de hoogste titel voor een dichter in het Verenigd Koninkrijk. Ook kreeg hij het beheer over Plaths persoonlijke en literaire nalatenschap. Het bekendste werk van Plath is de dichtbundel ‘Ariel’ die postuum verscheen en haar wereldberoemd maakte, maar hij vernietigde haar laatste dagboek waarin zij hun laatste jaren samen beschreef.

David Geysen en Beaudil Elzenga verdiepen zich in het leven en het werk van deze twee bijzonder getalenteerde dichters en maken met de theatervoorstelling SYLVIA & TED een ode aan de kunst en de eeuwige liefde. Ook na de dood.

David Geysen werkte 20 jaar als acteur en regisseur bij Toneelgroep de Appel en heeft sinds vijf jaar, samen met Carl Beukman, zijn eigen multidisciplinaire Haagse gezelschap Dégradé. Ze staan bekend om hun bijzondere experimentele, levendige, beeldende en muzikale voorstellingen.

Beaudil Elzenga speelde sinds haar afstuderen in 2016 in verschillende Nederlandse series en was aangesloten bij verschillende toneelgezelschappen. In 2020 maakte zij haar eerste eigen voorstelling: de bejubelde muziektheater voorstelling JANIS

Onze Voor de Kunst crowdfunding voor SYLVIA & TED is geslaagd!
We zijn ongelofelijk dankbaar voor alle donaties en hartverwarmende berichtjes.
Het is zo’n vreemde en te vaak teleurstellende tijd dat elke donatie – elke like –
alle lieve woorden ons extra moed hebben gegeven om deze mooie voorstelling te maken!!