Recensie Den Haag Centraal – 29 september 2017 (klik op foto voor een PDF van het artikel)
door Bert Jansma

Recensie Theaterkrant – 24 september 2017
Een grotesk portret van België door Eric Korsten
NRC Handelsblad – 20 september 2017 (klik op foto voor een PDF van het artikel)

AD – 20 september 2017 (klik op foto voor PDF van het artikel)

De Telegraaf – 20 september 2017 (klik op foto voor PDF van het artikel)

Website Den Haag FM – 18 september 2017: Voormalige ‘Appelloods’ wordt theaterbroedplaats
De zogeheten ‘Appelloods’ wordt een theaterbroedplaats en presentatieplek. De ruimte aan de Laan van Poot diende tot voor kort als decoropslag en repetitiezaal voor de voormalige Toneelgroep De Appel. Dat maakte wethouder Joris Wijsmuller bekend in het programma Kunstlicht (audio) op Den Haag FM. De loods wordt vast betrokken door de theatermakers van Label Dégradé, geformeerd door de Haagse theatermakers David Geysen en Carl Beukman. Een ander deel van hetzelfde pand wordt al verhuurd aan Theaterschool Rabarber. Binnenkort wordt de loods verbouwd, zodat er ook publiek kan worden ontvangen.
“De loods is vooral bedoeld als experimenteerplek, waar ook af en toe voorstellingen gegeven kunnen worden, en waar de makers alle ruimte krijgen om nieuwe producties te maken”, aldus Wijsmuller, die Dégradé een eenmalige waarderingssubsidie geeft om de broedplaats verder te ontwikkelen.
Kunstlicht op Den Haag FM – 17 september 2017
– Interview met wethouder Joris Wijsmuller over de de broedplaats voor jong talent die label Dégradé ontwikkelt in de voormalige Appelloods aan de Laan van Poot audiofragment
– Label Dégradé over België audiofragment 1 en audiofragment 2
Den Haag Centraal – Uitbijlage 14 september 2017 (klik op de foto’s voor vergrotingen)

Den Haag Centraal – Redactioneel 7 september 2017 (klik op foto voor een vergroting)

Artikel ANP – 3 september 2017
DEN HAAG (ANP) – Louis Seynhaeve, hoofdfiguur uit Hugo Claus’ beroemde roman uit 1983 Het verdriet van België, krijgt een nieuw leven op het toneel. Theatermakers David Geysen en Carl Beukman schenken hem dat in hun nieuwe voorstelling België, die deze maand in Den Haag in première gaat. Ze wordt aangekondigd als een ‘surrealistisch circus’.
Geysen, afkomstig van het recent opgeheven toneelgezelschap De Appel, zegt niet gewoon verder te gaan waar Claus ophoudt in zijn boek ,,dat iedereen in de kast heeft staan, maar niemand heeft gelezen” . Het is een ander verhaal. Louis, gespeeld door Geysen zelf, is meer een ,,bagagedrager” waarop het nieuwe stuk zich ontrolt.
België staat daarin vooral voor Europa, dat belicht wordt van 2022 terug tot 1947, via 2016 en een bom op vliegveld Zaventem bij Brussel. Het verhaal bestaat uit lagen: van het grote geheel Europa tot de kleine man in een kroeg in België. ,,Maar mensen die al een doorloop hebben gezien, zeggen dat het ook in andere landen kan zijn.”
Aan het begin van België, dus in 2022, ligt Europa zoals we dat nu kennen in puin, verklapt Geysen. Rusland heeft het ingepikt. Louis, die in het boek eerst priester wil worden, dan soldaat en vervolgens schrijver, heeft in 2022 net de Nobelprijs voor de literatuur gekregen. Dat is ook een beetje een link naar Claus, aldus Vlaming Geysen. ,,In België werd telkens gedacht dat Claus de Nobelprijs zou winnen. Dat was elk jaar weer een thema, net zoals in Nederland met Mulisch.”
Het is ijdele hoop gebleven voor beide landen, maar dus niet voor Louis in het nieuwe stuk. Die verkondigt echter op de puinhopen van Europa dat hij de prijs niet gaat ophalen omdat hij zijn eigen werk niet goed genoeg vindt.
Geysen en Beukman brengen de productie onder het label Dégradé, dat ontstond door samenwerking bij De Appel tussen de eerste, die er acteur en regisseur was, en de tweede, die er als componist bij betrokken was. De twee ,,voelden een artistieke noodzaak om hun stijl aan het huidige theaterlandschap toe te voegen en een andere blik op de actualiteit te geven”.
Eerder brachten ze als Motel Detroit en Polonium 210. Volgend jaar willen ze die producties, met België, als drieluik herhalen.
Publieksreacties
De try out van België gezien. Na de vorige producties van Dégradé bewust hier naar toe gegaan en werd niet teleurgesteld. Tekst en muziek fantastisch. David, Carl, Katharina en Ernst gewoon geweldig. Natuurlijk waren er heftige scènes, zelfs een keer niet kunnen kijken. Maar dat moet toneel ook met je doen: ervaren, nadenken en verder gaan. Iedereen bedankt!
Wat een adembenemend mooie voorstelling. De kadanz tussen muziek, spel, vertelling slepen je in een keer mee in het verhaal. Prachtig vormgegeven en mooi geacteerd. Wat mogen jullie trots zijn op wederom een juweeltje.
Fijn dat mijn kleine attribuut de repetities heeft overleefd 😉
Prachtige en ook indrukwekkende voorstelling… Gaat dat zien… Moedig Voorwaarts… !
Wij hebben genoten van het theaterstuk België. Het zou fijn vinden als deze ook in België gespeeld gaat worden.
Gezien in Theater Kikker (Utrecht) op 6 feb 2018, aangekondigd als de allerlaatste voorstelling. Dat zou erg jammer zijn, Vlaanderen zou ook in de gelegenheid moeten zijn om dit te aanschouwen! Fijne collage van Belgisch erfgoed (of -fout) … Claus, Van ’t Groenewoud, Magritte, Congo, CCC, Dutroux, Ensor, enzovoorts. Ik miste alleen nog Vanfleteren, Brel en Stromae!
Is zeker niet onze laatste voorstelling!! Voorlopig van België… wel. Maar tijdens de kunstmanifestatie DNALYSATNAF spelen wij alles nog een keer. Polonium 210, België en Motel Detroit. 9/10 en 16/17 juni Laan van poot 97 Den Haag. @Bureau Dégradé